Genel

Tütsü Nedir ve Nasıl Yakılır?

8.4Kokunma

Tütsü yakmak, dünyanın pek çok yerinde yüzyıllardır bir çeşit arınma pratiği olarak sürdürülen mistik bir gelenek. Günümüzde hem enerji temizliği hem de hoş koku yaydığı için kullanılan tütsü, Doğu’da kötü ruhları defetmek ve şifa kaynağı olarak kullanılırken, Batı’da daha çok huzur bulmak, yoga ve meditasyon terapilerinde, stres ve depresyondan kurtulmak için yakılıyor. Tütsü hakkında detaylı bilgi istiyor, tütsü nedir ve nasıl yakılır bilmiyorsanız yazının devamını inceleyiniz.

 

 Tütsünün Tarihçesi

 Tütsünün ne zaman ve nasıl olarak ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de tarihinin 1. yüzyıla kadar dayandığı varsayılıyor. Bazılarınız tütsü nedir ve tütsü nasıl ortaya çıktı diye soracaktır. İlk yüzyıllarda, tanrı ve tanrıçalara tapınmak, onları onurlandırmak için tütsülerin yakıldığı kabul ediliyor. Bunun için de Arabistan’dan ithal edilen ağaç kabukları kullanılmış.

 

 İlerleyen yıllarda dini ayinler ve törenlerin dışında meditasyon, kötü enerjiyi kovma, şifa bulma gibi amaçlar için de tütsü yakılmaya başlanmış ve günümüzde çok daha yaygın hale gelmiştir. İnsanlar bulundukları ortamın havasını ve enerjisini değiştirmek ve ortamdaki negatif enerjileri dağıtmak için birçok türü ve formdaki çeşitli kokulardaki tütsüleri tercih edebiliyorlar.

 

 Tütsünün Hayatımızdaki Yeri

 Tevrat ve İncil’de mür, günlük ve aloe vera gibi bitkilerin tütsü yapılarak kullanıldığına dair bilgiler bulunuyor. İlk çağlardan beri insanlar kendilerini daha iyi hissetmek, kötü ruhları, enerjiyi kovmak için tütsüden yararlanmışlardır.

 

 Teknolojiyle birlikte yapay koku ve parfümlerden rahatsız olanlar, aromatik kokuya sahip, doğal ve bir o kadar da faydalı tütsüye yönelmeye başlamaları şaşırtıcı değil. İş ve ev hayatının getirdiği stres ve yorgunluğu üzerinden atmak, rahatlamak ve hatta bazen sadece kötü kokuları bastırmak için birçok insanın kullandığı bir araç tütsü.

 

 Tütsünün Faydası Bilimsel Olarak Kanıtlandı

 Tütsünün yüzyıllardır insanlık tarafından kullanılması ve bundan yarar sağlaması, sonunda bilimin de dikkatini çekti. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda doğal kokuların sağlığımıza faydalı olduğu kabul edildi.

 

 Journal of Ethnopharmacology dergisinde “Tıbbi Tütsüler” başlıklı bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmaya göre, tütsüden yayılan dumanın, bazı ilaçlar gibi beyni hızlı bir şekilde etkilediği belirtildi. 5 kıtadaki 50 ülkeden toplanan tütsü yakma pratiklerine değinilerek, belli başlı bazı bitki tütsülerinin akciğer, beyin ve cildi olumlu etkilediği açıklandı.

 

 Tütsüden yayılan pasif dumanların havadaki zararlı bakterileri temizlediğine dikkat çekilirken, 1 saat boyunca tütsü yakmanın havada gezinen bakteri miktarını %94 oranında azalttığı da tespit edildi.

 

 Tütsüyü Nasıl ve Ne Zaman Kullanmalısınız?

 Tütsü yakmadan önce amaç ve niyetinizi açıkça gözden geçirmelisiniz. Çünkü her tütsünün farklı etkileri ve faydası bulunuyor. Bunu bilerek tütsü satın almanızda fayda var. Öncelikli olarak birçok buhur çeşidinin olduğunu ve bunların bazılarının ısıtılarak, yakılarak veya kaynatılarak kullanıldığını bilmelisiniz. Eğer tütsü nasıl kullanılır bilmiyorsanız, bu bilgileri dikkate almalısınız.

 

 Aromatik koku yayan ağaç ve çubuk tütsüler, dini törenlerde, evlerde, ofislerde ortamın güzel kokması için kullanılıyorlar. İnanç ve ayin için tütsü yakacaksanız, yeni ay döneminde Perşembe günleri yapmanız tavsiye olunur. İnanışa göre, Perşembe günü bereket ve bolluk gezegeni olarak kabul edilen Jüpiter’in günüdür. Bir diğer inanışa göre de Perşembe günün ilk saatlerinde tütsüyü yakmak, etkisinin daha da güçlü olmasını sağlıyor.

tüsü nasıl yakılır?
tütsü nasıl yakılır? tütsü nasıl kullanılır? tütsü nedir?

 Tütsü Aparatları, Tütsülük

 Tütsüleri yakabilmeniz için tütsülük kullanmanız gerekiyor. Bu konuda kullanabileceğiniz ahşap ve seramik gibi tütsülük ve çeşitli modellerde buhurdanlar bulunuyor. Ahşap tütsülükler daha çok çubuk formundaki tütsüleri yakmak için kullanılıyor.

 

 Bir çubuğu, tütsülükteki yuvasına yerleştirip, uygun bir yere koyuyorsunuz. Çubuk yavaş yavaş yanarken, ortama aromatik bir koku yayılıyor.

 

 Buhurdanlık, bitki özü ve yağlarını bir mum yardımıyla ısıtıp, kokusunun yayılmasını sağlayan bir aparattır. Çeşitli modellerde buhurdanlıklardan baykuş buhurdan, seramik kuş buhurdan, ahşap ayaklı icon buhurdan ve otantik çömlek buhurdan gibi orijinal tasarımları dekorunuza göre tercih edebilirsiniz.

 

Tütsü Nasıl Yakılır?

Birçok farklı türde tütsü olmasına rağmen genel olarak tüm tütsüler benzer şekilde yakılır peki tütsü nasıl yakılır? Tütsünün uç noktası bir çakmak yardımıyla tutuşturulur ve birkaç saniye yanması beklenir, sonrasında hafifçe sallayarak veya üfleyerek alev söndürülür ve tütsünün uç noktasında kırmızı bir kor görülür. Bu dakikadan sonra tütsü tütsüleme yapmaya başlamıştır. Tüm tütsülerin kor şeklinde yandığını ve mutlaka uygun tütsülükler ile kullanılması gerektiğini unutmayın ayrıca faydalı ve rahatsız etmeyen bir tütsü deneyimi için yanan tütsüyü burnunuzu yaklaştırarak koklamayın, mutlaka havalandırılan ortamlarda kullanın ve odanızın en uzak köşesinde konumlandırın.

Yorumunuzu Paylaşın